Eger Csillagai 2021

Az Egri Lokálpatrióta Egylet idén 15. alkalommal hirdeti meg az Eger Csillagai címért folyó szavazást.

Fontosnak érezzük, hogy ebben a kihívásokkal teli esztendőben is legyen lehetőségük az egrieknek a városunkban működő, kiváló teljesítményeket nyújtó szervezetek, személyek elismerésére.

Az egylet Választmánya által 5 kategóriában kiválasztott 3-3 jelöltre lehet szavazni.

A jelöltek bemutatkozó kisfilmjét Habis László elnök facebook oldalán tekinthetik meg.

www.facebook.com/habis.laszlo

A szavazás 2021. december 19-én (vasárnap) 20.00 órakor zárul.

A szavazás eredményéről és a díjátadó gála időpontjáról később nyújtunk tájékoztatást.


A 2021. évi jelöltek

Gazdasági társaságok
Berill Bútorműhely
Egri Road Beatles Múzeum
Kopcsik Marcipánia Kiállítóhely

Intézmények
Egri Autista Alapítvány Szent Anna Napközi Otthona
Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium
Eötvös József Református Oktatási Központ Egri Általános Iskolája – Mozaik Suli

Szervezetek
Cantus Agriensis Kulturális Egyesület
Kertbarát Kör Egyesület Eger
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egri Csoportja

Magánszemélyek
Dr. Juhász Bernadett – orvos
Macsinka János – séf
Víg Lajos – fotós

Fiatalok
Báder Elemér – zongorista
Békési Eszter – úszó
Szabó Anna – énekes, dalszerző

Különdíj

Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet – „A COVID járvány kezelésének hőse”
A kiíró szándéka, hogy a világjárványban nyújtott emberfeletti teljesítmény előtti főhajtásként ez évben különdíjjal jutalmazza a Markhot Ferenc Kórház kollektíváját. Ezzel is szeretnénk kifejezni nekik a hálánkat és egyben felhívni a figyelmet az egészségügyi dolgozók nélkülözhetetlen szolgálatára, melyet az egri és környékbeli lakosság érdekében, a közjóért végeztek. Rájuk leadott szavazatával egyetlen kategória jelöltjeinek esélyét sem csökkenti, ugyanakkor megerősítheti ezt a nemes szándékunkat.

A jelöltek bemutatása, bemutatkozása

GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK

VIDEÓ: https://fb.watch/ahDqQJttZt/

Berill Bútorműhely

A Berill Bútorműhely 35 éve indult egy pici maklári garázsból. Ezen idő alatt eljutottunk egy, a mai kornak megfelelő, korszerű kisüzem szintjéig, ahol jelenleg is sok egri és környékbeli család konyhabútorát gyártjuk az azóta is velünk dolgozó, szakmájukat a legmagasabb szinten művelő kollégáinkkal közösen. Vevőink többsége visszatérő, hiszen egy tisztességgel, jól elvégzett munka a legjobb ajánlólevél sok-sok év után is. Üzemünk a sok egri számára felejthetetlen élményeket nyújtó, egykori patinás Berva Kultúrházban működik, melyet az eredeti formáját megőrizve teljesen felújítottunk, méltó környezetet adva igényes termékeinkhez. Fontos számunkra a szakma szeretetének átadása, ezért a kisdiákoktól az egyetemistákig mindenki számára nyitott az ajtónk egy-egy üzemlátogatásra, ahol ők maguk is kipróbálják a bútortervezést és a gyártást, de nem csak sétálgatva a gépek között, hanem tevékenyen részt is véve abban. Kicsik vagyunk, és kicsik is maradunk, mert hisszük, hogy a vevőink maximális kiszolgálásához családias légkör szükséges, ahová mindig szívesen jönnek, mert tudják, hogy megbízhatnak bennünk.

Egri Road Beatles Múzeum

Eger egyik legnépszerűbb látnivalója és nevezetessége az Egri Road Beatles Múzeum. A Kelet-Közép Európai régió egyetlen Beatles gyűjteménye 2015. május 15-én nyitotta meg kapuit a Hotel Korona Eger szálloda épületében. A 450 négyzetméteren, a pincétől az emeletig majd 2500 tárgyi emléket felvonultató múzeumban az elmúlt években több mint 100 ország képviselője tette tiszteletét. Hasonló múzeum Eger mellett jelenleg Liverpoolban, Halléban, Alkmaarban, illetve Buenos Airesben található. A múzeumot két barátnak a The Beatles zenekar iránti szenvedélye hívta életre. Peterdi Gábor és Molnár Gábor évtizedek óta gyűjtik a Beatleshez kapcsolódó hangzóanyagokat és relikviákat, ezeknek ad végre méltó helyet a Hotel Korona Eger. Molnár Gábor, a Halhatatlan Beatles című könyv szerzője, a hatvanas évek végétől napjainkig több száz lemezhez, DVD-hez és egyéb Beatles emlékhez jutott hozzá, míg az egri Peterdi Gábornak 1978 óta a hang- és videó anyagok mellett számos értékes tárgyi relikviát, könyvtárnyi szakirodalmat és korabeli kiadványt sikerült megszereznie. A kiállítás Eger patinás belvárosában, a Csiky Sándor utca 30. szám alatt, a Hotel Korona Eger épületrészében, illetve pincéjében valósult meg. A múzeum a kornak megfelelő technikai színvonalon vezeti be a látogatót a zenekar világába. Az Egri Road a pincehelyiségben található rövid, filmes bevezető után kronológiai sorrendben, multimédiás falak alkalmazásával mutatja be a Beatles történetét. Filmrészletek, korabeli híradók, interjúk, koncertfelvételek tekinthetők meg gombnyomásra, illetve fejhallgatón keresztül hallgathat bele a látogató a zenekar műveibe. A vitrinekben korabeli sajtótermékek, ruhadarabok, makettek, limitált kiadások, ritkaságok tekinthetők meg. Bábuk, poszterek, zászlók, fali grafikák, a zenekar hangszereinek pontos mása, a Sárga tengeralattjáróba való bepillantás, a Bors Őrmester lemez monumentális megjelenítése, játékok és élményfotózás varázsolja vissza a látogatót a legendás hatvanas évekbe. Az egyedülálló gyűjtemény megtekintése után egyetemes vélemény, hogy aki Egerben jár, az nem mehet el a városból anélkül, hogy látta volna ezt a csodát!

Kopcsik Marcipánia Kiállítóhely

Eger történelmi belvárosában, a Harangöntő u. 4. szám alatti épületben az 1700-as évektől harangöntő mesterek laktak és dolgoztak. A XX. századig több mint 200 harangot öntöttek, többnyire az Egri Érsekség területére. Az EVAT Zrt. a részben megsemmisült műemlék épületet felújította, egyik termében emléket állított a harangöntésnek és létrehozta Magyarország “legédesebb” kiállítását, a Kopcsik Marcipánia Kiállítóhelyet. Négy tematikusan berendezett terme ad otthont Eger történeti és egyházi múltjáról, a magyar népi művészetről, zenéről, meséről, híres festményekről ihletett alkotásoknak. Itt látható az egész világon egyedülálló Barokk szoba, melynek teljes berendezése cukortésztából készült. Szépség, amely „szemmel kóstolgatható” az üvegfalon át, tiszta stílus, amely barokk tanulmánynak is beillik. Minden részletében barokk stílusú kis terem, ahol a padló, a függöny, a falon függő képek, a stukkó, a csillár, az impozáns méretű kályha, a kanapé – előtte asztal gyümölcsös tállal – hűen idézik a barokk kor hangulatát. A különleges tárlaton Kopcsik Lajos Oscar díjas, olimpiai- és világbajnok, Guiness rekorder mestercukrász alkotásait láthatjuk. A 120 kiállított tárgy mindegyike cukormasszából és marcipánból készült, mint a közel két méteres borospalack, vagy a Minaret kicsinyített mása. A gyermekek számára is igazi különlegességeket tartogat a kiállítás, hiszen cukormasszából elevenednek meg kedvelt mesehősök. A kiállítás Európa szerte is kimagaslóan különleges, Eger egyik legegyedibb látnivalója. A Kopcsik Marcipánia és Harangöntő Ház értékelése 9.8 a lehetséges 10-ből, 103 hiteles vendégértékelés alapján. Néhány bejegyzés a vendégkönyvből: “Világraszóló mesterműveket csodálhattunk meg.” “Szemkápráztató, a kézművesség legmagasabb foka, a dolgozók kedvesek, minden információt megadtak” “Az ott dolgozó hölgy eleve nagyon kedvesen fogadott, és pár mondattal bemutatta nekünk Kopcsik Lajos munkásságát, elmondta, hogy pontosan miből készültek a műalkotások, például a cukrász fejszobra. A kiállított – szerintem – műalkotások hihetetlenül élethűek, némelyikről el sem hinni, hogy nem igazi, hanem marcipán.”

INTÉZMÉNYEK

VIDEÓ: https://fb.watch/ahDfVgI1DC/

Egri Autista Alapítvány Szent Anna Napközi Otthona

Közel negyedszázaddal ezelőtt, 1997-ben autista gyerekeket nevelő szülők hozták létre az alapítványt. Az alapítók, és így az alapítvány célja a fogyatékos személyek, kiemelten az autista gyermekek és felnőttek társadalmi szocializációjának, illetve életvezetésének elősegítése. Életkoruknak megfelelő ellátásuk, nevelésük, oktatásuk, foglalkoztatásuk biztosítása. Ezen célok megvalósítása érdekében az alapítvány először óvodát, speciális iskolát nyitott, majd 2004-től nappali ellátást nyújtó intézményét indította be. 2008-tól pedig megoldotta a foglalkoztatást is. Az alapítvány 2002-ben csatlakozott a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány modellkísérleti programjába, s ezt követően 2004. január 1-én beindította támogató szolgálatát az országban az elsők között. Jelenleg az alapítvány működteti a Szent Erzsébet Támogató Szolgálatát, fenntartja a Szent Anna Napközi Otthont, valamint 3 akkreditált telephelyen megváltozott munkaképességűeket foglalkoztat. Mindezeknek köszönhetően mintegy 70 fogyatékos ember mindennapi életvitelét segíti. A Szent Anna Napközi Otthon 2004-ben kezdte meg működését 8 férőhellyel a Bem tábornok úton, egy, a dolgozók által kijavított volt katonai raktárépületben. 2012-ben egy ÉMOP pályázatnak köszönhetően a napközi épülete teljes felújításon és jelentős bővítésen esett át. Így a napközi férőhelyeinek száma 24 főre emelkedett, és a kor elvárásainak megfelelő, modern, jól felszerelt intézménnyé vált. Napközink ellátottai között megtalálhatóak autisták mellett látássérültek, értelmi fogyatékosok, mozgásukban akadályozottak és halmozottan sérültek is. Napközi otthonunk szociális alapszolgáltatást nyújtó intézmény, de nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy ellátottaink biztonságban és jól érezzék ott magukat. Ennek érdekében különböző foglalkozásokkal, programokkal, kirándulásokkal tesszük színesebbé mindennapjaikat. Úgy gondoljuk, hogy az elmúlt időszak munkája meghozta eredményét, s mára, habár személyekben változó, de egy családias légkörű, egymást elfogadó, támogató közösséget sikerült kialakítanunk. Napközi otthonunk mottója, hogy minden emberi élet értékes.

Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium

Az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium 1954 óta eredményesen szolgálja Eger, Heves megye és a régió nevelés- és oktatásügyét. Klasszikus, tiszta profilú gimnázium, ahol egyaránt lehetőség van a humán- és a reáltudományok elsajátítására, a nyelvtanulásra, és a testmozgásra. Névadójához méltóan igazi alma mater, azaz „tápláló anya”, amelynek célja, hogy az itt tanulókat felkészítse a felsőfokú tanulmányokra, és közben tehetséggondozást is biztosítson számukra. Utóbbi egyik legfontosabb színtere az országos Arany János Tehetséggondozó Program, melynek működtetésében a Szilágyi élen jár. Az intézményben folyó munka sikerességét az is igazolja, hogy 2021-ben, öt helyezést előre lépve, már a 82. legjobb gimnázium az országban, egyedüliként Heves megyében az érettségi, továbbtanulási és versenyeredményeket illetően. Jelenleg 65 kiváló pedagógus és 30 elkötelezett egyéb dolgozó munkálkodik azon, hogy a 670 diák, köztük a 280 kollégista számára gyümölcsözően teljenek a középiskolai évek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mindig legalább 95%-ukat azokra a színvonalas egyetemekre, főiskolákra veszik fel, ahova elsősorban jelentkeznek. A mindennapokat rengeteg egyéb program színesíti: színház- és múzeumlátogatások, bel- és külföldi kirándulások, diáknapok, témanapok, témahetek, Erzsébet nap, Tudomány hete, gombavató, vízi- és gólyatáborok, és még sok minden más.

Eötvös József Református Oktatási Központ Egri Általános Iskolája – Mozaik suli

Valamikor réges-régen, létrejött Egerben egy hely, ahol a tudás mellett az emberi lélek is fontos szerepet kapott, ahol egymást szeretve-támogatva nőtt fel sok kicsi gyermek. A furfangos, agymozgató fejtörők mellett mindig volt idő egymás meghallgatására. Olyanok lettünk, mint egy nagy család, tudtunk egymás bánatáról, öröméről. Így volt ez húsz éven át, a Mozaik Tehetségfejlesztő Tanoda (ma Mozaik Suli) nyitott kapukkal várta a gyermekeket Egerben. Egy napon az egyik anyuka meglepő ötlettel állt elő: Tanuljanak így a gyerekek a mindennapokban! Ne csupán egy héten egyszer! Váljunk iskolává! – és ötlete mellé egyre többen csatlakoztak. Az iskolává válás rögös útján még inkább csapattá értünk. A lehetetlennek látszó küldetésből a szülői összefogás és a nagy lelkesedés mutatott kiutat. Lelket melengető pillanatokat éltünk meg, valahányszor csörgött a telefon egy régi, vagy egy új tanítvány, szülő jelentkezett, hogy segít, felajánl, támogat. Tették mindezt a gyerekekért, hogy azokat az értékeket, melyeket képviselünk, még több kis emberpalántának át tudjuk adni. Nemes céljainkkal a református egyházkerület is azonosulni tudott, s velük együttműködésben sikerrel jártunk. Egy igazi csodaként, 2020. szeptember 1-jén megnyitotta kapuit az iskola. Küldetésünk az, hogy a nálunk tanuló gyerekeket egymás tiszteletére, elfogadására neveljük, a szeretet, tisztelet, becsületesség, őszinteség, felelősségvállalás a közösen hozott szabályaink fontos részét képezik, ügyes-bajos dolgainkat demokratikus gyűléseken beszéljük meg, tanárok-gyerekek baráti viszonyban vannak egymással, a tudás, az értelem fontossága nálunk nem kérdés, hanem természetes emberi igény. A családiasság védelmében évfolyamonként 10-12 gyermek tanul nálunk, így az oktatás hatékonyabb tud lenni, mindenki jól ismer mindenkit, kicsik és nagyok egymást támogatva játszanak, beszélgetnek együtt a szünetekben. Délután 17 féle gazdagító programból válogathatnak a gyerekek. Saját színtársulatunk van, a művészetekre is nagy hangsúlyt fektetünk, hogy a gyermekeink minél több területen kipróbálhassák magukat, minél gazdagabban, sok tapasztalatot szerezve váljanak felnőtté. Hiszünk a gyerekek jövőjében, a fejlődésüket küldetésünknek tekintjük.

SZERVEZETEK

VIDEÓ: https://fb.watch/ahDu0v5mYY/

Cantus Agriensis Kulturális Egyesület

A Cantus Agriensis Kórus 29 éve alakult, kulturális egyesületként működik. Az együttes tanárokból és más értelmiségiekből, főiskolásokból áll. Nemcsak zenekedvelők, hanem zenetanárok is vannak az együttesben, néhányan maguk is kórust vezetnek. A repertoár a gregorián korálistól a legmodernebb stílusirányzatokig terjed. Kiemelt helyen említjük meg Kodály Zoltán, Bartók Béla, Bárdos Lajos, Kocsár Miklós, Farkas Ferenc, Orbán György, Halmos László műveit, melyek tolmácsolását mindig elsőrendű feladatának tekintette a kórus. A kórus számos versenyen sikerrel szerepelt. (Róma Vatikán Palestrina Nemzetközi Kórusverseny I. díj. 1994., 2000., Madrid – Különdíj 2004.) Hangversenykórus Cum Laude minősítéssel rendelkezik, Európa számos országában vendégszerepelt. Egri komolyzenei rendezvények: World Liszt Day – Liszt Ferenc: Krisztus oratórium az Egri Bazilikában // Barokk Fesztivál – komolyzenei koncertsorozat // Oratórikus koncertek az Egri Bazilikában: Verdi: Requiem, Liszt: Koronázási mise, Szent Erzsébet legenda, Vivaldi: Glória. A kórus karnagya Gergely Péter Pál, a Miskolci Egressy Béni Zeneiskola tanára. Ügyvivői menedzseri munkákat Bimbó Zoltán látja el, aki több évtizede szervezi Heves megyében és a régióban amatőr művészeti együttesek szakmai találkozóit, minősítő hangversenyeit. Közművelődési tevékenység, kulturális alapellátás: a Cantus Agriensis több egri, és térségi zenei fesztiválnak a rendezője, illetve társrendezője. A városi és megyei kulturális intézmények összevonása, átszervezése után a kulturális egyesület vállalta fel és valósítja meg az elmúlt 10 – 15 évben nagy sikerrel rendezett művészeti fesztiválok továbbvitelét. Az Észak-magyarországi régióból közel 200 szervezettel tartunk élő kapcsolatot, akik rendszeresen részt vesznek az egyesület szervezésében megvalósuló művészeti fesztiválokon, térségi rendezvényeken: Éneklő Magyarország Regionális – Nemzetközi Kórusfesztivál, Palócgála, Éneklő Ifjúság, Egri Népzenei Gála. Az egyesület közösségi munkájának elismeréseként 2013-ban Csokonai-díj, 2019-ben Megyei Príma díj kitüntetést kapott.

Kertbarát Kör Egyesület Eger

A Kertbarát Kör Egyesület Eger civil szervezet 47 éve biztosít lehetőséget azon polgárok számára, akik kertműveléssel foglalkoznak, szeretik a természetet, védik környezetüket, és szívesen tartózkodnak hasonló gondolkodású személyek társaságában. Szervezünk évek óta színvonalas szakmai előadásokat, tanfolyamokat, (fólia alatti palántanevelés, komposztálás, metszés, oltás, növényvédelem stb.) tart és alkalmanként meghívott előadókat (ökológiai lábnyom, fenntartható gazdálkodás, klímaváltozás adta feladatok) hallgat meg. 2017. április hónaptól Eger Felsővárosban beindítottunk egy ifjúsági információs pont néven működő szolgáltatást. Minden évben részt veszünk kiállítással és interaktív játékokkal, vetélkedőkkel a Föld napja és az Eger ünnepe rendezvényeken. Jelentős programunk Egerben a közterület örökbefogadási tevékenységünk. Gondozzuk a Csiky Sándor sírkertet és a Bartók téri Mária kegyhely környékét. 2017-ben a „Virágos Eger” verseny keretében „POLGÁRMESTERI KÜLÖNDÍJ” elismerésben részesültünk. Értéktár rendezvényeinken a népi hagyományokat elevenítettük fel (gyakran más civil szervezetekkel közösen). Régi Magyar gyümölcsfajták megmentése program keretében célunk volt az EGRI PIROS tájfajta felvétele a városi értéktárba, mely eredménnyel járt. Legjelentősebb tevékenységünk a „Régi Magyar gyümölcsfajták megmentése” programunk, mely meghatározza szinte az egész évi tevékenységünket. Télen tanfolyamot tartunk gyümölcsfák oltásából, szemzésből, metszési eljárásokból. Kora tavasszal Szarvaskő községben közösen a helyiekkel megmetszettünk egy régi gyümölcsfákból álló ültetvényt. Noszvaj községben – ahol felfedezték az Egri Piros tájfajtát – létesítettünk egy 30 db csemetéből álló emlékgyümölcsöst. Rimaszombati kertbarátokkal dolgozunk egy régi fajtákból álló gyümölcsfa fajtagyűjtemény létrehozásán. Másik jelentős hagyományőrző tevékenységünk a rendszeresen tartott „Főzőcske, de okosan” programunk. Igyekszünk minden alkalommal más – más községben szervezni az eseményt. Felkutatjuk a helységre, tájegységre jellemző ételeket, és azokat közösen főzzük meg vendéglátóinkkal. Egerben részt vettünk a Föld napja, a Felsővárosi családi nap, a léghajtásos járművek versenye, a családi donor nap rendezvényeken, és meghívást kaptunk a Maklári egészségnapok, a Kápolnai napok, a Szihalmi Hagyományőrző napok rendezvényekre. A pandémia korlátot állított elénk, de új helyzetet is teremtett. Megvalósítottuk azt az ötletet, hogy parkszerű kiállítást hozzunk létre, melyet minden körülmények között meg lehet tartani, folyamatosan lehet látogatni. Dr. Kovács Zoltán nemesítő munkáiból egynyári virágok kiállítását rendeztük meg nagy sikerrel. A vírushelyzet miatt létrejött új próbálkozásaink: a Nyolcpettyes tánccsoport és a hagyományőrző vegyes énekkar. Mindkettő bemutatkozott az országos nyugdíjas KI-MIT-TUD-on, kiemelt arany és arany minősítést érdemelve.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egri Csoportja

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egri Csoportja 1999 óta van jelen a város életében. Célunk: “A hit védelme és a rászorulók segítése”. Ennek érdekében rendszeres heti nyitva tartással segítjük mindazokat, akik hozzánk fordulnak. Évente ez közel 1200 embert – rajtuk keresztül családot – érint. Nem csak adományokat fogadunk be, hanem kapcsolatot tartunk családsegítőkkel, kisebbségi önkormányzatokkal, Eger közelében működő polgármesteri hivatalokkal, civil szervezetekkel, iskolákkal, intézményekkel is. Lehetőséget adunk a középiskolásoknak közösségi munka végzésére. Vállalkozók, magánszemélyek segítik munkánkat. Rendszeresen osztunk tartós élelmiszert, fertőtlenítőt, új ruhákat, melyet a miskolci központból kapunk. Alkalomszerűen almát, burgonyát is. 13 éve gyűjtünk karácsony előtt élelmiszert a Sas utcai Spar üzletben, melyből több mint 300 csomagot készítünk a város általános iskoláiba járó hátrányos helyzetű diákjainak. Több alkalomszerű akcióban is részt vettünk pl: iskolatáska gyűjtés. A krízishelyzetben lévők egyénileg is kaphatnak segítséget, pl.: szemüvegkészítés, temetési költséghez, közüzemi díjhoz való hozzájárulás. Sajnos a működési körülményeink nem engedik, hogy programokat is szervezzünk, pedig lenne rá igény és kapacitás is. Önkénteseink száma változó, jelenleg 17 lelkes máltais testvér végzi ezt az embert próbáló munkát.

MAGÁNSZEMÉLYEK

VIDEÓ: https://fb.watch/ahDpff5Ipo/

Dr. Juhász Bernadett – orvos

1972-ben születtem Balassagyarmaton, e városban érettségiztem a Balassi Bálint Gimnáziumban. 1997-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Ezt követően Salgótarjánban kezdtem dolgozni, a kórház Reumatológiai osztályán. 2002-ben Reumatológiából, majd 2005-ben Rehabilitációból szereztem szakvizsgát. Gyakorlati éveimet Budapesten az ORFI-ban , illetve az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben töltöttem. Mindig nagyon fontosnak tartottam a betegek felvilágosítását, oktatását. Részben egyénileg, részben az osztályon fekvő betegeknek tartottam felvilágosító előadásokat osteoporos degeneratív gerinc és perifériás arthrosissal kapcsolatosan, különös hangsúlyt fektetve a megelőzésre, terápiára. Emellett háziorvosoknak is tartottam reumatológiai ismeretekből előadást, továbbá egészségügyi szakközépiskolásokat, masszőröket oktattam. 2009-ben kerültem Egerbe, azóta a kórház Rehabilitációs osztályán dolgozom, reumatológiai és rehabilitációs szakrendelést végzek. Az élet úgy hozta, hogy ezen idő alatt két alkalommal volt nehéz helyzetben az osztály több hónapig, vezető nélkül maradva, ebben az időszakban megmutathattam megbízhatóságomat, rátermettségemet. Eső alkalommal egy amortizálódott gépparkkal rendelkező osztályt szerveztünk újjá. Sikerült az addig folytatott sebészeti, traumatológiai-ortopédiai-neurológiai rehabilitáción kívül meghonosítani a reumatológiai rehabilitációt az osztályon különböző fizioterápiás lehetőségekkel, pakolásokkal, balneoterápiával. Második alkalommal pedig lehetővé vált kiteljesíteni a betegek ellátását, tovább komfortosítani az osztályt. Emellett belekóstoltam a Sürgősségi betegellátásba is. Ennek oka az ottani orvoshiány, valamint érdeklődésem a más típusú betegellátás iránt. 2020. novemberében a Covid 2. hulláma alatt, Infektológiai osztállyá alakult át a Rehabilitációs osztály, annak Covid Rehabilitáció részlegévé. Ennek voltam a részlegvezetője. Fizikálisan és mentálisan is embert próbáló időszak volt. Szomorú és tragikus történések mellett nagyobbrészt javultan, gyógyultan mentek haza a betegek és ebben az időszakban megtapasztaltam azt az összefogást, ami a különböző szakmák, kollégák között megvalósult. Nem sikerült volna úrrá lenni a helyzeten, és talpon maradni, ha nem kiváló munkatársak vettek volna körül: orvosok, nővérek, gyógytornászok, masszőrök- fizikoterapeuták (akik etették, itatták, gondozták a betegeket), adminisztrátorok, beteghordók, és akik a rendet, a műszaki hátteret biztosították: takarítók, műszakisok. Mind-mind a közös célért, a gyógyulásért dolgoztunk. Végül szeretném megköszönni a jelölést. Bár csak a feladatomat végeztem, akik hozzám hasonlóan igyekeznek nap, mint nap becsülettel, s legjobb tudásuk szerint dolgozni. Nagyon jó megélni a gyógyulás sikerét, és szomorú, ha másként alakul. Igyekszem továbbra is szakmai tudásom bővítésével munkámat ellátni, teljes szívvel, az emberek iránti humánus hozzáállással.

Macsinka János – séf

Egerben születtem 1963-ban, iskoláimat is itt végeztem el. A szakma elsajátításában nagy hatással volt rám Herczeg József séf, mesterszakács, neki köszönhetem, hogy elindultam ezen a pályán és hogy megkedveltem ezt a szakmát. A szakma csínját-bínját Eger legjobb éttermeiben sajátítottam el és fiatal korom ellenére sok kiváló étterem séfjeként bizonyíthattam. Mivel ez a szakma az örök tanulásról szól, ezért szerettem volna más országok konyháit is megismerni. Így több évet töltöttem el a külföldi gasztronómiában. Sok tapasztalattal tértem haza és a megszerzett tudást a magyar vidéki gasztronómia megújításában próbáltam kamatoztatni. 1999-ben az Imola cégcsoport tulajdonosai „csábítottak” haza, amikor megnyitották az Imola Udvarházat. Itt teljesedett ki munkám és vált Kelet-Magyarország legjobb, valamint Magyarország Top 10-ben szereplő éttermévé az Imola Udvarház, a mai Macok Bisztró étterme. Ebben az időben már érezhető volt, hogy nagy szükség van olyan vendéglátó helyekre, melyek a magyar gasztronómia megújítására törekednek. 2009-ben mégis úgy döntöttem, kipróbálom magam más területen. Több nívós szálloda és étterem tanácsadó séfjeként dolgoztam. Életem álma – a saját étterem – 2014. januárban vált valóra. Azóta dolgozom, alkotok a Macok Bisztróban egy baráti családdal és feleségemmel. Itt találtam meg a saját stílusomat, melyre később egy regionális konyhát tudtam felépíteni. Rövid idő alatt a Macok Bisztró Eger legjobb étterme lett, a Stílusos Vidéki Éttermiség tagja, Észak-Magyarország legjobb éttermei közé nőtte ki magát, munkánkat számos gasztronómiai elismeréssel ismerte el a szakma. De számomra mindig is a vendég értékelése a legfontosabb, ha a vendégeim jól érzik magukat, én is jól érzem magam. Munkám során nagy hangsúlyt fektetek a regionalitásra, a helyi alapanyagokra, mely az étlapunk tükre. Eger és környéke tele van apró „kincsekkel”, amelyek irányt mutatnak a magyar konyha megújításához, hagyományainkat nem feledve. Nagyon fontos számomra az utánpótlás nevelése. „Kezem alatt” sok fiatal szakács szerette meg a szakmát és vált egri éttermek vezető séfjévé.

Víg Lajos – fotós

Egerben születtem, tősgyökeres egri, földművesek leszármazottjaként, a Maklári-hóstyán 1951. május elején, ahol ma is élek, immár nyugdíjasként. Nős vagyok, egy leány gyermekem és iker unokáim vannak. Mondhatom, született lokálpatrióta vagyok: felmenőim és rokonaim között voltak fertálymesterek is. Iskoláimat Egerben végeztem, kitanultam a villanyszerelő szakmát a Tábornokházban illetve az Evillnél. Diákként országos matematika versenyt nyertem és kitűnő eredménnyel a Szakma Kiváló Tanulója országos versenyen 3 hónappal hamarabb kaptam szakmunkásbizonyítványt, “felszabadultam”. Sorkatonaként a szakmai tudásomnak köszönhetően lőteresként dolgozhattam. Őrmesterként szereltem le, majd pár hónapon belül villanyszerelő mestervizsgát tettem. Iszak Katalinnal 1973-ban kötöttem házasságot, akivel a mai napig boldogan élek. Lányom, Tímea 1974-ben született. Ettől az évtől villanyszerelő kisiparosként dolgoztam, A KISOSZ a Heves megyei Mestervizsga Bizottság tagjának választott. Majd megszereztem a középnyomású kazánfűtő végzettséget is. Egészségi állapotom miatt fűtő-karbantartó lettem, ami mellett mellékállásban folytathattam a kisipari tevékenységemet. 1989-ben az AB felszámolása miatt a munkaviszonyom is megszűnt, ezért kerékpár kölcsönzőt nyitottam Egerben. 1990-ben megalakítottam a Tekergő túrakerékpáros és Természetjáró Sportegyesületet. Heti rendszerességgel szerveztem a környéken kerékpártúrákat, de több országos 10 napos túrát, kerékpárversenyt is. Sikeres volt a 100 órás Tekergés, a Csúcstekergés, a Tekergő Kupa háztömb körüli kerékpárverseny. Sajnos 4 év után családi okok miatt az elnökségről és a további szervezésekről lemondtam, más pedig nem tudta tovább vinni az egyesületet, így megszűnt. Az egyesület emlékét ma már csak egy hatalmas tuja őrzi a Főutcán. Munkás és munkanélküli évek után nagy beteg édesanyám ápolásával töltöttem el két és fél évet. Ekkor kezdtem el újra hódolni egyik gyermekkori hobbimnak, a fotózásnak. Halála után elkezdtem járni az egri rendezvényekre, és megörökíteni azokat. Nagyon szerettem az egri sétákat, hiszen villanyszerelőként a vár kazamatáitól, a pincékben keresztül a templomtornyokig szinte mindenhol megfordultam. Mivel fiatal koromban magam is rajzoltam, festettem, örömmel vettem részt a képzőművészeti kiállításokon és a koncerteken, mert a zenét is szenvedélyesen szeretem. A fotómasinám nélkül nem mentem sehová. Ennek köszönhetően nem csak sok-sok képet, videót készítettem, hanem rengeteg embert ismerhettem meg. Például az Egri Érseki Fiúkórus tevékenységét szinte a megalakulásától követem, elkísértem őket külföldi turnéikra is. Bár kiállítás nem volt soha a képeimből, a közösségi oldalamon több 10 ezer képem, videóm látható. Sokszor kapok visszajelzést arról, hogy sokan így tájékozódnak az egri eseményekről. 2016-ban egy infarktus után úgy döntöttem: rehabilitációként kerékpározok. Azóta letekertem 66 ezer kilométert és mint ahogy mondani szokták, az egyéb bajokat leszámítva, teljesen rendben vagyok. Ma már a családon túl csak a hobbimnak, a kerékpározásnak, a fotózásnak, valamint a zenehallgatásnak szentelem nyugdíjas napjaimat.

FIATALOK

VIDEÓ: https://fb.watch/ahDwJK6QdN/

Báder Elemér – zongorista

25 éves egri lakos vagyok, jelenleg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem osztatlan (ének-zene – német nyelv és kultúra) tanár szakos hallgatója. Több generációs zenész családból származom, így 14 éves koromban számomra is egyértelművé vált, hogy a legfőbb domináns erő a zene lesz az életemben. 2013-ban felvételt nyertem a Snétberger Zenei Tehetség Központba, ahol amellett, hogy fejlődésem gyorsasága megtriplázódott, világhírű zenészekkel ismerkedhettem meg. Eger és térsége rendkívül sok teret ajándékoz, ahol kamatoztathatom tehetségem. Különböző éttermek, kávézók, szállodák, kastélyok a legfőbb koncert helyszínek. Ezen események mind-mind lehetőséget adtak már számomra koncertezni. Mindezekért rendkívül hálás vagyok, szintúgy, mint a Gárdonyi Géza Színházért, ahol zongoristaként és korrepetitorként dolgozom.

Békési Eszter – úszó

Ugyan nem egri születésű vagyok, mert a családom Derecskén, Hajdú Biharban él, ezért első sorban oda kötődöm. Viszont nagy lépés volt az életemben, amikor 2018-ban Egerbe igazoltam, mely jó döntésnek bizonyult, mert azóta egyre jobb eredményeket érek el. 15 éves voltam, amikor az Egri Úszó Klubhoz kerültem, így iskolát is kellet váltanom. Az első perctől kezdve mindenki kedves és segítőkész volt velem. Az iskolámra, a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumra is büszkén gondolok vissza, hiszen sokat segítettek az itt töltött éveimben, támogattak a pályafutásom alatt. Ezek után nagyon könnyű volt megszeretnem Eger városát, amit immáron az új otthonomnak mondhatok. A sport az életem. Itt kezdődtek a felnőtt sikereim és mindent megteszek, hogy büszkék lehessenek rám az egriek. Ezért büszkén viselem az egri melegítőt, és bízom benne, hogy tovább tudom öregbíteni az egri úszósport hírnevét.
Számomra fontos eredmények:
6-szoros Országos Bajnok (2019., 2020., 2021.: 200 mell; 2019: 100 mell)
Olimpia 25. hely (200 mell)
Ifjúsági Világbajnokság 5.,6.,8.
Világkupa sorozat:
2019.: Budapest: 200 mell 2.hely
2019.: Doha 200 mell 1.hely, 100 mell 3.hely
2021.: Budapest: 200 mell 2.hely
Országos csúcstartó: 200 m mell.

Szabó Anna – énekes, dalszerző

Jelenleg az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium végzős diákjaként folytatom tanulmányaimat. Korábban az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános Iskolába jártam, ahol a Diák Önkormányzat tagjaként, majd később elnökeként tevékenykedtem. Többek között a nyolcadikos tanulóknak az ELTE pszichológia szakos hallgatói tartottak felvilágosító órákat a szervezésemben. A Gárdonyi Géza Színház és az Egri Pinceszínház előadásaiban (A muzsika hangja, Eger kis csillagai, Légy jó mindhalálig, Annie musical) többször is láthatott a közönség. A 2014-ben alakult Szabó Család zenekar tagja vagyok, amellyel rendszeresen lépünk fel helyi programokon, illetve szerte az országban fesztiválokon és jótékonysági eseményeken. 2019-ben kezdtem el zenei szólóprojektemet, melyben saját magyar nyelvű dalaim hallhatóak. 2020-ban jelent meg első kislemezem “Nyújtsd még” címmel. Az EP címadó dala a Petőfi Rádió Minek nevezzelek c. műsorán debütált először, ahol azóta is rotációban játsszák. A Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló programjának 2021-es évadában induló előadóként sikeresen pályáztam. Az évadban legfiatalabbként és egyedüli egriként kaptam támogatást. Nagyon fontosnak tartom, hogy Egerben is elérhetőek legyenek a kulturális programok és mindenki számára hozzáférhető legyen az igényes könnyűzene. Jómagam is ezt igyekszem támogatni és szólóprojektemet is elvinni minél több egri programra, mint például: Egri Csillag Weekend, Egri Bikavér Ünnep, Eger Advent, Kaláka Fesztivál. Bízom benne, hogy a zenei tevékenységeim által hozzájárulhatok az egri kulturális élet színesítéséhez.

Különdíj: Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet

A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Heves megye és Eger legnagyobb egészségügyi ellátó intézménye, sürgősségi centrum és oktató kórház. Gyógyító tevékenysége közel háromszáz éves hagyománnyal rendelkezik. Egerben kezdődött meg a kórház névadója, Markhot Ferenc vezetésével az első magyar orvosi egyetemi képzés is 252 évvel ezelőtt. A kórház őrzi hagyományait és a korszerű gyógyítás feltételeinek folyamatos javításán dolgozik a 23 fekvőbeteg ellátó osztályon és a nagyforgalmú járóbeteg szakrendeléseken. Elnyerte az intézmény a Baba Barát Kórház címet, melyet folyamatosan megújít. Oktatókórház lévén jelentős bázisa intézményünk az orvosok gyakorlati képzésének. Vonzó a kórház a fiatal orvosok körében, melyet az országosan is egyedülálló ösztöndíj nagymértékben elősegít. A Markhot Ferenc Kórház ellátási területe szakterületenként változó, megközelítően 350.000 és 800.000 fő között mozog.

A Markhot Ferenc Kórház a stabil orvos, szakápoló, ápoló csapatával, a kórházműködtetést végző kiszolgáló területek munkatársaival eredményesen végezte el feladatait a járvány elleni küzdelemben is. A betegek érdekében végzett kivételes szakmai és emberi tettek kovácsolták a Markhot közösségét még erősebbé és erősítették a betegek kórházba vetett bizalmát. Számtalan pozitív visszajelzés segítette és segíti napjainkban is a gyógyító csapatot, amely a megszerzett tapasztalatok és a kellő szaktudás birtokában biztos pontot jelent a betegeik számára.