Eger Csillagai 2023 bemutatkozó videók

Az Egri Lokálpatrióta Egylet az idei esztendőben immár 17. alkalommal hirdeti meg a szavazást a népszerű „Eger Csillaga” cím odaítélése érdekében. Az Egylet számára nagyon fontos, hogy az egri polgárok a voksolással elismerhessék a városunkban tevékenykedő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó szervezetek és személyek egrieket gazdagító munkásságát.

A rendezvény támogatói:

Az ELE Választmánya által 5 kategóriában kiválasztott 3-3 jelöltre lehet szavazni a www.egrilokalpatriotak.hu oldalon az „Eger Csillagai” fülnél (menüpont) jelzettek szerint.
A jelöltek bemutatását, illetve kisfilmjeiket alább, ezen a weboldalon, valamint Habis László elnök Facebook oldalán tekinthetik meg: www.facebook.com/habis.laszlo

A szavazást 2023. december 1-én, pénteken 10.00 órakor indítjuk útjára, és a voksokat december 11-én, hétfő 20.00 óráig várjuk.

Az eredményhirdető díjátadó gála 2023. december 15-én (pénteken) 16.00 órakor kezdődik majd az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kápolnájában.

A 2023. évi jelöltek az öt kategóriában

Gazdasági társaságok
SZépítésZ Eger Kft.
Marján Cukrászda
Bankovill Kft.

Intézmények
Szent István Rádió és Televízió
Harlekin Bábszínház
Érseki Szent József Kollégium

Szervezetek
Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete
Egri Női Vízilabda Csapat
Round Table Hungary 3 Eger

Magánszemélyek
Szalainé Király Júlia – irodalomtörténész
Madarasi Gábor – birkózó-edző
Dr. Lisztóczky László – József Attila-díjas irodalomtörténész

Fiatalok
Hornyak Hanna – zenész
Kékesi Borbála – vízilabdázó
Majoros Rózsa – sakkozó


Különdíj

Cseh Andrásné és Cseh András – Hotel Senator-Ház

Az ELE Választmánya által 5 kategóriában kiválasztott 3-3 jelöltre lehet szavazni az „Eger Csillagai” fülnél (menüpont) jelzettek szerint.


A jelöltek részletes bemutatása, bemutatkozása

Gazdasági társaságok

SZépítésZ Eger Kft.
A SZépítésZ EGER Építőipari és Kereskedelmi Kft. 2004-ben alakult, 100%-ban magyar tulajdonú, egri székhelyű, építőipari generálkivitelező vállalkozás. 20 éves tapasztalattal rendelkezünk közepes- és nagy volumenű építési beruházások kivitelezésében, megfelelve a szigorú minőségi elvárásoknak. Építettünk már gyártócsarnokot, szállodát, iskolát és templomot. Örömmel tölt el bennünket, hogy Eger belvárosa folyamatosan szépül, több műemlék jellegű épület renoválására került sor az elmúlt években, javarészt a SZépítésZ EGER Kft. kivitelezésében.
Megfontolt üzleti stratégiánknak köszönhetően folyamatosan megőriztük pénzügyi stabilitásunkat, árbevétel tekintetében cégünk az egyik legnagyobb építőipari vállalkozás a megyeszékhelyen.
Eredményességünk lehetővé tette folyamatos fejlődésünket és a piaci igényeket felismerve az eredeti profilon túl már egyéb szolgáltatásokat is nyújtunk, melyhez korszerű eszközpark és elkötelezett, magasan kvalifikált dolgozók állnak Megbízóink rendelkezésre.
Büszkék vagyunk munkatársainkra, arra a közel 80 fő képzett és lojális munkavállalónkra, valamint jellemzően szintén egri székhelyű alvállalkozóinkra, akikkel közösen az elvárt minőséget szem előtt tartva, magas szakmai színvonalat megőrizve, a munkavédelmi szabályok szigorú betartása mellett valósítjuk meg Megrendelőink elképzelését.
Ezúton szeretnénk megköszönni az egri lakosoknak, vállalkozásoknak, helyi szervezeteknek és az Egri Főegyházmegyének a számtalan, kihívást jelentő megbízást.
Szabó Zoltán ügyvezető igazgató


Marján Cukrászda
1999-ben kezdtük cukrászdánkat kis létszámmal, nagy lelkesedéssel. Mellette egy éttermet üzemeltettünk 17 éven keresztül, de a privatizációban nem sikerült megvásárolni. Ezt az űrt pótoltuk a cukrászdával. Ekkor vállaltuk közösen a családdal (édesapám, édesanyám, húgom és jómagam), hogy belevágunk Egerben egy több éve üresen álló cukrászda üzemeltetésébe, mivel édesapám első tanult szakmája a cukrászat volt, és ez mindig is a szíve csücske maradt.
Megállapodtunk a tulajdonos céggel, hogy kibéreljük a helyiséget, majd hamarosan már a nagytakarítás közepette voltunk, ami 1 hónapig tartott. Az indulásához még ingóságainkat is feláldoztuk, de sikerült elindulni. Ekkor alakítottuk ki az első logónkat, és a cukrászdánk barátságos belső terét.
A 2000-es években nekünk is, mint mindenkinek, több lábon kellett állnunk. Működtettünk még egy üzemi konyhát is 14 éven keresztül párhuzamosan a többi egységgel. Miután az éttermet fel kellet adnunk, már csak a konyhára és a cukrászdára összpontosítottunk. Később a cégnek, akitől a cukrászdát béreltük tőkére volt szüksége más beruházáshoz, és felkínálták nekünk a cukrászdát megvásárlásra, amivel mi éltünk is.
Nagyon lassan haladtunk a létrán felfelé, aztán felismertük a lényeget: nekünk egy vállalkozást kell csinálni, de azt nagyon odafigyelve, tökéletesen. Feladtunk mindent, és csak a cukrászdában dolgoztunk.
A terv bevált, gyorsan fejlődni kezdtünk, és sok sikerünk, élményünk is lett, ami hajtott minket. Megszerettek az egriek is és a visszatérő kiránduló turisták is.
2014-ben édesapám átadta a stafétabotot húgomnak és nekem, mi pedig 2015-ben modernizáltuk egy kicsit a cukrászda egyes részeit, de főleg a vendégteret. Ekkor lett az új logónk az új dizájnhoz, a cukrászdánk második generációs képviseletében. (Reméljük, hogy lesz harmadik generáció is.)
Kollégáinkkal egy igen ütőképes rugalmas csapatot alkotunk. Célunk modernizáció mellet a hagyományok megőrzése. Követjük az igényeket, és nem ismerünk lehetetlent. Folyamatos képzéseken veszünk részt, és korszerű modern gépeket igyekszünk beszerezni. Úgy érezzük, a vendégek értékelik az igyekezetünket.
2022-ben is csináltunk egy nagyobb léptékű fejlesztést, ami a legnagyobb lépés volt cukrászdánk életében. Azt gondoljuk, a következő fejlesztés már a következő generáció feladata a családunkban. Marján Tünde ügyvezető igazgató


Bankovill Kft.
A Bankovill Vagyonvédelmi Kft-t 2004-ben alapították. Bánvölgyi József és Kovács Károly tulajdonosok előtte a Wigner Jenő Középiskolában tanítottak.
A cég kezdetekben gépjármű és lakásvédelemmel foglalkozott, később bővült a tevékenységi kör videó megfigyelő, tűzjelző és beléptető rendszerek tervezésével, telepítésével.
Az alapítók folyamatosan követik a technika ugrásszerű fejlődését és a megváltozott felhasználói igényeknek megfelelően alkalmazzák az új eszközöket. A telepítő kollégák minden szükséges tanfolyamon részt vesznek, mely elengedhetetlen a fejlődéshez.
A Kft. résztulajdonosa az Ex-kobra Monitoring Kft-nek, amely vagyonvédelmi rendszerek távfelügyeletével és kivonuló szolgálattal biztosítja a megfelelő biztonságot.
Igény esetén a kész rendszerekre karbantartási szerződés is köthető, amit maximális odaadással ellátnak.
A biztonság, az épületek felügyelete, a tűzjelző rendszerek jelentősége az elmúlt években megnőtt. A Bankovill a szektor fontos helyi szereplője, a munkatársak elkötelezettsége, felkészültsége példa értékű.
Az évek múlása bizonyította, hogy az igényes munkára igény van.


Intézmények

Szent István Rádió és Televízió
2000. augusztus 20-án kezdte meg adását a dr. Seregély István egri érsek alapította Magyar Katolikus Rádió, melyet 2004. óta Szent István Rádió néven ismerhetnek a hallgatók. Magyarország első katolikus rádiójának küldetése az alapító megfogalmazása szerint: „mindenki üdvösségének szolgálata”. A közösségi besorolásban működő rádió adásai az egyetemes emberi értékeket képviselik, a keresztény tanítás tükrében valamennyi emberhez, hívőkhöz, nem hívőkhöz és keresőkhöz, minden korosztályhoz szólva. A műsorkínálat a klasszikus közszolgálatiság jegyében áll össze, a kínálatban a hitélet mellett megtalálható a kultúra, a szórakoztatás és az ismeretterjesztés.
Hazánk egyik legnagyobb regionális rádiójának vételkörzete Budapest határától Kárpátaljáig, Szolnoktól egészen Kassáig terjed, ezzel együtt meghatározó jellegzetessége a kötődés az Egri Főegyházmegye központjához, Egerhez.
Jelenleg kilenc adóállomásról sugározza műsorát a Szent István Rádió: Eger 91,8 MHz, Miskolc 95,1 MHz, Sárotaljaújhely 90,6 MHz, Hatvan 94 MHz, Tokaj 101,8 MHz, Törökszentmiklós 96,4 MHz, Encs 95,4 MHz, Gyöngyös 102,2 MHz, Kisújszállás 103,2 MHz.
2011. októberében alapította meg dr. Ternyák Csaba egri érsek a Szent István Televíziót. A médiaműhely alkotásai az interneten és a partnertelevíziók adásaiban láthatók. Elérhetőek országos fórumon az EWTN (Bounum) TV, a PAX TV és számos helyi csatornán, Líceum TV, Globo TV, Zemplén TV, stb. A főegyházmegye legfontosabb híreiről szóló beszámolók mellett stúdióbeszélgetések, eseményrögzítések és dokumentumfilmek is készülnek. Egyre nagyobb figyelmet kapnak a televízió élő közvetítései, melyeken keresztül sokan be tudnak kapcsolódni a szertartásokba.
A Szent István Rádió és Televízió szerkesztőségének munkáját összefoglalóan fejezi ki a küldetésének mottója: „hit, nemzet, hagyomány”.


Harlekin Bábszínház
1965. Ebben az évben egy lelkes fiatalokból álló csapat – Demeter Zsuzsa vezetésével – útjára indítja az Egri Bábszínpadot, majd húsz évvel később hivatalosan is megszületik a Harlekin Bábszínház. Napjainkban, kis híján hatvan évvel megalakulása után az egri bábszínház küldetése mit sem változott: magas színvonalú előadások létrehozása a köz számára.
Az évek során a Harlekin olyan családbarát, gyermekközpontú bábszínházzá tudott válni, amely Egernek és a régiónak szól, épít a bábműfaj tradícióira és a helyi intézményi hagyományokra. Megőriz és megújít. A minőség biztonságát nyújtja azoknak a pedagógusoknak, akik évtizedek óta itt ismertetik meg a legkisebbekkel a színház csodáját, a fiatal szülőknek tartalmas családi időtöltést nyújt, a középiskolásoknak és egyetemistáknak egy izgalmas, máshoz nem fogható színházi nyelven viszi el a klasszikusokat és a kortársakat, az újdonságokra nyitott színházrajongóknak pedig igazi csemegét kínál. A repertoár kialakításánál fontos számukra a nézők véleménye, az elkészült előadásokkal kapcsolatban pedig számítanak a közönség visszajelzéseire.
A Harlekin célközönsége rendkívül széles skálán mozog: a bábszínház a nézők életkori sajátosságait figyelembe véve differenciálja az előadásokat, a repertoár magját adó, óvodás és kisiskolás korosztály számára készülő bábelőadások mellett csecsemőszínházi előadások, valamint középiskolásoknak szóló színházi nevelési programok, felnőttközönség számára létrehozott bábszínházi produkciók is színesítik a művészeti kínálatot. Az előadások mellett rendszeresen szerveznek családi napokat, amelyeken a nézők személyesen is találkozhatnak a színészekkel.
A bábszínház társulata folyamatosan dolgozik a magyarországi bábműfaj megújításán, a létező bábtechnikák továbbfejlesztése mellett a jelenlegi műsorkínálat legnagyobb vonzerejét a családi óriásbábos musicalek jelentik, melyek az országban egyedülálló módon az egri Harlekin Bábszínház kuriózumai. A páratlan sikerű Dés László – Geszti Péter – Békés Pál-féle A dzsungel könyve bábszínpadi ősbemutatója után idén újabb magyar musical-ikon debütált: Presser Gábor – Sztevanovity Dusán – Horváth Péter mesemusicalje, A padlás szintén a Harlekin színpadán született újjá világító óriásmarionettek segítségével, a darab 1988-as vígszínházi bemutatója óta először bábszínpadon. A Harlekin szakmai sikerét igazolják az eredményes hazai –és nemzetközi fesztiválszereplések is.
Az utóbbi évek alatt ráadásul egy olyan csapat alakult ki a Harlekinben, amely nem csak a színházban, hanem a színházon kívül is jól működik, mint közösség. Ez a különleges társulati kémia hihetetlen erővel ruházza fel az előadásaikat, ami a mindenkori közönség számára is jól érzékelhető, legyen szó gyermek- vagy éppen felnőtt publikumról.
A Harlekin Bábszínház az elmúlt időszakban különös hangsúlyt fektetett Eger város kulturális intézményeivel való együttműködésre, többek között a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, az Egri Kulturális és Művelődési Központ és az Egri Vár (Dobó István Vármúzeum) kapcsolata vált szorosabbá az egri bábszínházzal.


Érseki Szent József Kollégium
A kollégium és jogelődjei több mint 300 éve szolgálják az Egerben tanuló diákokat. 1709-ben Telekessy püspök alapította, 1993-ban dr. Seregély István érsek atya vette vissza egyházi fenntartásba és indította újra Érseki Szent József Kollégium néven.
A 2023/2024-es tanévben 76 középiskolás és 14 egyetemista fiú lakik a kollégiumban. Mindennapjaikat egy 6 fős nevelőtestület és 8 fős személyzet segíti.
Mottónk: „Hitben nevelkedni, növekedni!”
Kialakult hagyományaink: közösségépítő kirándulás, elsősök bemutatkozó műsora, elsősök fogadalomtétele, karácsonyi ünnepség: szentmise, műsor, vacsora, Szent József nap, teremtésvédelmi tevékenységek, ballagás.
Rendszeres hitéleti programjaink: Tanévnyitó szentmise, Elsősök fogadalomtétele és a kitűzők, pólók megáldása, Közös szentmisék a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium lány kollégiumával, adventi rorate misék, Házszentelés, Karácsonyi és Szent József napi ünnepi szentmisék, Szent István Rádióban rózsafüzér csoportunk imádkozik, Te Deum.
Kollégáimmal azon dolgozunk nap, mint nap, hogy diákjaink második otthonuknak érezzék a kollégiumot. Szeretetteljes, családias, krisztusi légkör kialakításán fáradozunk. Jó érzéssel és örömmel tölt el bennünket, amikor „öreg diákjaink” betérnek hozzánk. Egy bibliai gondolattal zárom soraimat, ami kötelez minket: „Férje, József igaz ember volt…(Mt 1, 19a).”


Szervezetek

Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete
Az Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete 2002-ben alakult, Gál Tibor borász kezdeményezésére.
Gál Tibort a magyar bor utazó nagykövetének is nevezik, hiszen az Egri borvidék népszerűsítésén túl szívügyének tekintette a magyar bor széles körben történő megismertetését. Vallotta, hogy a nők plusz értéket képesek hozzáadni az adott borhoz, nevezetesen az érzékenységet, a női létből fakadó együttműködés-teremtés képességét.
Egyesületünk alapszabálya szerint céljaink elsősorban az Egri Borvidék és borainak, borászainak népszerűsítése, a magyar és helyi szőlőtermesztés és borászati hagyományok felelevenítése, ápolása és terjesztése, megőrizve a vidék borainak gasztronómiához kötődő tradícióit. Fontos célunk a kulturált borfogyasztás, a borgasztronómia népszerűsítése, az egri borvidék borain belül az Egri Csillag és Egri Bikavér bor márka népszerűsége növekedésének
elősegítése, a kiemelkedő munkásságú egri kötődésű elődeink ismertségének növelése és megőrzése. Vállalt feladataink közé tartozik a borral kapcsolatos rendezvények szervezése és azokon való részvétel az Egri borvidéken.
Az Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete közhasznú civil szervezet 2002. évi alapítása óta számtalan, borral kapcsolatos eseményen vett részt, gyakran a szervezésben is segítve a rendezőket. Egyre több „boros” rendezvényt kezdeményezünk mi magunk is, illetve jótékonysági akciókat is indítunk a rászorultak javára (vörös iszap károsultak, árvízkárosultak, siket gyermekeknek játszótér, cipős doboz akciók karácsony előtt, stb.).
Aktív szereplői vagyunk az Egri Bikavér Ünnepnek, ezen belül a Szent Donát napi ünnepségnek, és az Egri, valamint az Egerszalóki és Novaji Szüreti Napoknak, a János napi Borszentelésnek az Egri Bazilikában. A borászok meghívására részt veszünk az Egri Csillag Weekenden.
Egyesületünk tevékenyen részt vett a Városfal utcai emlékpark kialakításában Gál Tibor emlékére, ahol születésének 50. évfordulójára készült emlékmű.
Hagyományteremtő szándékkal alakítottuk ki – Gál Tibor néhai borász – ötlete alapján 2008-ban a Vincellér emlékparkot, Eger MJV önkormányzata segítségével. A park az egri szőlőtermelőknek, szőlőnemesítőknek, borászoknak állít emléket: minden évben egy kiemelkedő személyről emlékezünk meg egy fa elültetésével. Egerben 2010. a Bor Éve óta hagyományosan minden évben megválasztjuk az Egri Borbarát Hölgyek borát.
Munkánkat elismerve 2010-ben Eger Város Önkormányzata Eger Szőlő- és Borkultúrájáért érmet adományozott egyesületünknek. Az utóbbi években egyre több felkérést kaptunk különböző városi szervezetektől, és borászok szervezeteitől a város szőlővel, borral kapcsolatos, illetve kulturális rendezvényeire, melyeken részt veszünk, és szükség szerint közreműködünk a lebonyolításban (pl. Terroir Világkonferencia, Adventi ünnepek, Borszalon, Egri Bikavér Vacsoraest és Nagykóstoló).
Egyre szorosabb az együttműködésünk az egri civil szervezetekkel, tagja vagyunk az Eger Idegenforgalmáért Egyesületnek és a Civil Kerekasztalnak. Az OMÉK és a Turizmus kiállításon is részt vettünk és képviselhettük a várost. Bekapcsolódtunk az Eger Ünnepe Civil Napok rendezvényeibe. Együttműködünk az Egri Borút Egyesülettel és a Bikavér Borlovagrenddel. Szoros az együttműködésünk Eger Város Hegyközségével és az egri borvidék borászaival is.
Minden évben megrendezzük az Egri Borok Bálját, 2024. január 27-én immár XIX. alkalommal. Ezzel szeretnénk Eger szép borait népszerűsíteni. A bál főszereplői az egri borok, az egri borászok, a borok és ételek összhangjára komponált vacsora. Számunkra nagyon fontos a helyi értékek képviselete, az egri borvidék bemutatása a báli vendégeknek, akik az ország minden pontjáról érkeznek.
Évente a saját rendezvényeinket – Egri borok Bálja, Egri Borbarát Hölgyek borának kiválasztása, emlékfa ültetés, – a jelenleg 14 fős egyesületi tagságunk (és 3 tagjelöltünk) szervezi és bonyolítja le önkéntes munkával. A különböző felkéréseken és rendezvényeken valamennyien időbeosztásunkhoz mérten, szabadidőnkben – szintén önkéntesen veszünk részt. Sokéves tapasztalatunkat, szervezőkészségünket, egyesületi díszruhánkban történő egységes megjelenésünket tudjuk nyújtani a hazai és akár nemzetközi rendezvényeken is. Egyesületünk közhasznú civil szervezetként adományokból és támogatásokból tarja fenn magát.


Egri Női Vízilabda Csapat
Tíz év után hódította el a bajnoki trófeát a Tigra-ZF-Eger női csapata.
Egerben a vízilabdának nem csak jelene, hanem múltja és jövője is van. Férfi és női összehasonlításban jóval fiatalabb a hölgyek szakosztálya városunkban, azonban az elmúlt két évtized komoly sikereket hozott. Összességében három bajnoki cím, két kupagyőzelem, illetve több szezonban is elismerésre méltó nemzetközi teljesítmény jellemezte a gárdát. Az eredmények mellett az utánpótlásnevelés legalább annyira hangsúlyos, a szakma rendkívül sikeres trénereinek irányításával. A hölgyek évről évre – a klub további tagjaival karöltve- a társadalmi szerepvállalás terén is jeleskednek. Hosszú évtizedes hagyomány, hogy az Egri Mlinkó István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Kollégium gyermekeit karácsonykor meglátogatják, és az ajándékok mellett közös játék, mesélés és mézeskalács sütés a program. Emellett a karácsonyi időszakban rendszeresen részt vesznek adománygyűjtésekben. De említhetjük azt is, hogy faültetésben is aktív szerepet vállaltak. Példaértékű életet élnek nem csak sportolóként, hanem magánemberként is. Méltó módon képviselik nem csak az Egri Vízilabda Klubot, hanem városunkat is.
Az „aranyos” szezon az alábbiak szerint alakult:
Az E.ON női OB I. alapszakaszát a negyedik helyen zárta a gárda, így az elődöntőben az addig hibátlan mérleggel rendelkező Ferencvárossal kellett megmérkőznie dr. Sike József tanítványainak. A párharc az egyik fél második győzelméig tartott. Az első állomás a Népliget volt, ahol a fővárosiak nyertek. Ez azt eredményezte, hogy hazai körülmények között mindenképp nyernie kellett az egri lányoknak ahhoz, hogy a döntős álmokat tovább dédelgethessék. Ez sikerült, így következett a mindent eldöntő találkozó, ahol világklasszis teljesítménnyel, végig kontrollálva a meccset diadalmaskodtak Czigány Dóráék. Világszám volt, hogy a bajnokság addig hibátlan csapatát, a 100 százalékos teljesítménnyel rendelkező Fradit kétszer is két vállra fektette a Tigra-ZF-Eger. A döntőben következett a Dunaújváros, az első felvonás idegenben. Itt egy fantasztikus győzelemmel kivívta magának a lehetőséget az Eger, hogy hazai körülmények között legyen bajnok. Az előzetes várakozásoknak megfelelően teltház fogadta Szilágyi Dorkáékat, több mint 1500 lelkes szurkoló állt mellettük. Az pedig, hogy mi történt akkor, azt már mindenki tudja. Azon a napon, ott, abban az uszodában más nem nyerhetett! Így történt az, hogy tíz hosszú esztendő után újra bajnok lett az Egri Vízilabda Klub női csapata.


Round Table Hungary 3 Eger
A Round Table Hungary egri 3-mas asztalának küldetése 1990-ben kezdődött. Egerben a két fővárosi klub mellett, az akkori tenni akaró fiatalok összefogtak annak érdekében, hogy az egri közösséget támogassák a rendszerváltás hajnalán.
A világszervezet első kerekasztal klubja 1927-ben Angliában alakult. Ez szolgált mintául a helyi lovagoknak is. Jelmondatunk: „Átvenni, Alkalmazni, Jobbítani”. Jelenleg 2258 klub dolgozik világszerte csaknem 23 000 taggal azon, hogy hasonló gondolkodású fiatalembereket gyűjtsenek össze és a rászorulóknak élhetőbb életet teremtsenek. Jelenleg Dobai Ákos Tóbiás az egri egyesület elnöke.
Működésünk alatt több 10 millió forintértékben adományoztunk Egerben. Életmentő felszereléseket adtunk át az Egri Mentőállomásnak, a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetnek, az Autista alapítványnak és számos más szervezetnek, valamint rászorulóknak. Legismertebb helyi projektünk a Maci Akció, ami biztosan ismerősen cseng az egri füleknek. 18 alkalommal került megszervezésre. Emellett az Ingolstadti Round Table klubbal együttműködve éveken keresztül vittük a ROPI, azaz a Ruhaosztási Projektünket. Szervezetünk 6,8 millió forint értékű, 11 tonnányi súlyú adománnyal járult hozzá az itteni ukrán menekültek számára kialakított szálló létrehozásához is.
Szervezetünk folyamatosan fejlődik és növekszik. Jelenleg egy ösztöndíjprogramon dolgozunk helyi egyetemisták számára, amellett, hogy sok időt fordítunk arra is, hogy országos szervezetünk is növekedjen és példát mutassunk más városok tenni akaró fiataljainak.
A Round Table egy hatalmas lehetőség fiatalemberek számára, szakmai és nemzetközi kapcsolatok kiépítésére, és hogy az ember feltétel nélkül adhasson törődést, szeretet olyanoknak, akiknek az élete nem jól alakult eddig. Fantasztikus érzés gyerekek és rászorulók arcán boldogságot látni. Van lehetőségünk sokat utazni, kapcsolatot tartani és építeni más országok szervezeteivel. Ezért a két dologért már megéri lovagnak lenni, és ha fiatal tenni akaró férfi vagy Téged is várunk az asztalunkhoz. Eljött az idő, hogy cselekedj. Az egri szavazó közösségnek pedig megköszönöm azt a sok boldog percet, amit eddig is szereztek nekünk, hogy hozzájárultak az adományozásainkhoz projektjeinken keresztül. Szeretünk Eger!


Magánszemélyek

Szalainé Király Júlia – irodalomtörténész
„Nem születhetik mindenki Egerben, de mindenki lehet egrivé, aki a hazáját úgy szereti, mint akik itt születtek.” Gárdonyi Géza
40 éve élek Egerben. Először főiskolásként ismertem meg a várost, majd megszerettem és itt maradtam. 35 éve dolgozom a Dobó István Vármúzeumban, valamint az Eger Vára Barátainak Köre Egyesület elnöke vagyok. A Gárdonyi-hagyatékkal Dr. Korompai János ismertetett meg, majd visszavonulása után – meglépve a szükséges szakmai lépcsőfokokat – folytathattam munkáját.
Gárdonyi a magyar nép tanítómestere – mondja Kosztolányi Dezső. Sokat tanultam és tanulok tőle én is. Tőle tudom, hogy ha nehéz feladattal, élethelyzettel találkozom, először próbáljam az apró részleteket elkülöníteni és lépésről lépésre megbirkózni a kihívásokkal. Azt is tőle tanultam, hogy a fontos, jelentős dolgok véghezviteléhez sok idő, kitartás kell. És mindeközben a legfontosabb az emberi méltóság megőrzése: „Jézus megmosta a tanítványok lábát, de büszkén állott meg Heródes előtt s nem érdemesítette feleletre… Az élet küzdelmeihez kemény nyak kell. Aki giliszta módjára csúszkál az emberek között, minduntalan rátaposnak.”
Sok más mondanivaló mellett ezeket az üzeneteket mondom el mindenkinek, aki Egerbe érkezik és Gárdonyiról faggat. Nagyon szeretek Gárdonyiról beszélgetni a gyerekekkel, minden múzeumpedagógiai foglalkozás egy kihívás és felüdülés egyszerre. Legkedvesebb rendezvényem az Ötórai tea a Gárdonyi-házban. Rendkívül kedves és hűséges emberekkel találkozom, akikkel közös szenvedélyünk az olvasás és az irodalom. Az irodalmi muzeológia pedig élethivatásom, a Gárdonyi-hagyaték kutatása, kezelése, üzeneteinek tovább adása a mindennapjaim hangsúlyos része.
Isten megáldott egy nagyszerű családdal. A férjem remek ember, akivel szeretünk itt élni. Ő is a múzeumban dolgozik. Nélkülözhetetlen segítség, támasz számomra a mindennapokban. A fiam felnőtt ember, aki magával vitte Eger örökségét, amit gyermekként, fiatalként a múzeumban épített az egyéniségébe. Itt volt középiskolai majd egyetemi diák, és itt volt Bornemissza Gergely is az Eger Casting 1552 és az Ostrom 1552 produkciókban.
Igyekszem hasznára lenni az egrieknek, tovább vinni Gárdonyi örökségét. Mindannyian részei vagyunk a városnak. Belőlünk áll, és ahogyan Gárdonyi monda: „girbe-görbe fa. De mégis csak fölfelé nő!” Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy az Eger csillaga díjra jelöltek! Köszönöm szépen!
Gárdonyi nyomába lépve: „Munkálkodom tovább az Istentől nekem osztott szerszámmal a nemzet művelődéséért és Egerért…”


Madarasi Gábor – birkózó-edző
Egerben látta meg a napvilágot 34 évvel ezelőtt.
Tanulmányait is Egerben folytatta, a 4-es iskolában (volt Szentgyörgyi Albert Általános Iskola), illetve az Eszterházy Károly Főiskolán sportszervező szakon szerzett diplomát.
Fiatalon ment le szőnyegre és versenyzőként is hamar kiderült tehetsége:
• 8-szor nyert országos bajnokságot különböző korosztályokban,
• világkupán két 4. helyezés ért el,
• egy bronzérmet szerzett főiskolás egyetemi világbajnokságon.
Egy váratlan sportsérülés nem engedte, hogy saját sportkarrierje kiteljesedjen. Még néhány évig birkózott, de aztán úgy döntött, hogy az edzői pálya felé fordul. Nem volt kérdés, hogy fiataloknak, gyerekeknek szeretné átadni mindazt, amit a korszak kiemelkedő edzőitől megtanult.
2010-ben kezdett el edzősködni, akkor még versenyzés mellett. Jelenleg elsősorban 13-16 évesekkel foglalkozik, az U15-ös korosztályos válogatott vezetőedzője.
Versenyeredmények az edzett birkózó csapatban:
Az elmúlt 3 évben 24 országos bajnoki cím:
Ozsváth Nagy Noémi 2x, Kovács Keve Vazul 7x, Onodi Andrade Olivér 2x, Juhász Imre 4x, Jakab Norbert 1x, Kazinczy Bálint 2x, Farkas Péter 1x, Szuromi László 3x, Juhász Koppány 2x.
Az elmúlt 5 versenyszezonban (2018-tól 2023-ig, ahol a COVID időszakban nem volt verseny) világversenyes érmek száma: 9.
2018. u15 EB: Borosi Henrik 3.; Ozsváth Nagy Noémi 3.
2019. u15 EB: Borosi Henrik 2., Ozsváth Nagy Noémi 3.
2021. u17 EB: Ozsváth Nagy Noémi 3.
u17 VB: Ozsváth Nagy Noémi 3.
2022. u15 EB: Kovács Keve 3.
2023. U20 EB: Ozsváth Nagy Noémi 3.
U15 EB: Kovács Keve 3.
Jelenleg az egri versenyzők adják egyes korosztályos birkózó válogatott keret jelentős részét:
U15-ös válogatott kerettagok: Onodi Andrade Olivér, Kovács Keve, Juhász Imre, Kazinczy Bálint, Juhász Koppány, Farka Péter, Jakab Norbert
U17 es válogatott kerettagok: Vitai Vendel, Deutsch Botond
U20-as válogatott kerettag: Ozsváth Nagy Noémi
2023-ban világversenyen 5 versenyző vett részt:
Ozsváth Nagy Noémi EB 3. VB 16. helyezés, Vitai Vendel EB 5. VB 23. helyezés, Kovács Keve EB 3. helyezés, Juhász Imre EB 7. helyezés, Kazinczy Bálint EB 13. helyezés.


Dr. Lisztóczky László – József Attila-díjas irodalomtörténész
Szülőfalum
Meseszép szülőfalumat, Markazt
a Mátra déli lankái ölelik magukhoz,
és nem kulcsolják össze kitárt karjukat,
hanem utat nyitnak a hevesi rónára,
a szabadság és a végtelenség honába.
A hegyek és erdők rejtelmes világa
a síkság nyitott könyvével randevúzik.
Kettősség jellemzi az itt élők alkatát is:
a pogány és keresztény hagyományt ötvöző
démonos észjárás keveredik benne
a hajdanvolt paraszti lét egyszerűségével,
szókimondásával és bölcsességével.
Ennek a tájnak vagyok gyermeke én is:
ellentétek között is harmóniát kerestem,
a Szépség és Értelem egyesítő erejét.
A látható világ titkainál jobban izgattak
a tények és a látszatok mögött rejtőző,
emberésszel csupán megsejthető igazságok.
Don Quijote konok szélmalomharca,
Szindbád mámoros életszeretete
és Hamlet igazságkereső szenvedélye
egyaránt rabul ejtett.
Városba szakadt, a szeretet és a hűség
kötelékeit soha meg nem tagadó,
a lehetetlenség, a hiábavalóság
démonaival is viaskodó értelmiségiként
ma már csak azokhoz a tekintélyt parancsoló,
sok-sok titkot tudó, mégis kevésszavú,
a végső számadásra szelíd mosollyal,
bölcs belenyugvással készülődő
régi falusi öregekhez szeretnék hasonlítani,
akiket gyermekkoromban oly gyakran
megcsodáltam.
1941. február 26-án születtem Markazon egyszerű családból. Az általános iskolát Markazon, a középiskolát az egri Dobó István Gimnáziumban végeztem, magyar-történelem szakos tanári diplomámat 1965-ben a debreceni tudományegyetemen szereztem. Négy tanéven át a kalocsai Szent István Gimnáziumban, kilenc évig az egri Dobó István Gimnáziumban, végül huszonhét évig, nyugdíjba vonulásomig az egri tanárképző főiskola irodalomtudományi tanszékén tanítottam. Az általam alapított és irányított Dsida Jenő Baráti Kör immár három évtizede gazdagítja Eger kulturális életét. Számos könyvem jelent meg Eger művelődés- és irodalomtörténeti hagyományairól. Tanári, irodalomtörténészi és közéleti munkásságomért megkaptam Eger irodalmi nívódíját, a Gyöngyös Város Kultúrájáért kitüntetést, a Szervátiusz Jenő-díjat, a Pro Agria Életműdíjat és a József Attila-díjat.


Fiatalok

Hornyak Hanna – zenész
2010. november 15-én születtem Egerben, jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános Iskola 7. osztályos tanulója vagyok. Zene iránti szeretetem, érdeklődésem már kiskoromban kialakult. Négyévesen kezdtem el hegedülni tanulni. Az első hegedűtanárom Császiné Deák Dorottya. 2016 óta vagyok az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola növendéke.
2018 óta a hegedűtanárom Ádám Endréné.
Ebben az évben több versenyen vettem részt:
XII. Heves Megyei Kocsis Albert Vonósversenyen 1. helyezést,
XXVII. Regionális Verbunkos Hegedűversenyen 1. helyezést,
Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűversenyen 2. helyezést értem el.
2019-ben Reményi Ede Emlékverseny 1. helyezést,
XVI. Országos Koncz János Hegedűversenyen 3. helyezést,
2021-ben III. Wiener Klassiker Danubia Talents International Online Music Competition verseny 2. helyezést,
2022-ben XIII. Heves Megyei Kocsis Albert Vonósversenyen 1. helyezést és Különdíjat,
XII. Országos Bartók Béla Hegedű-duó versenyen 2. helyezést,
XVII. Országos Koncz János Hegedűversenyen Különdíjat értem el.
Mindig jó érzés volt a versenyeken az egri Zeneiskolát, Eger városát képviselni. A hegedű mellett zongorázni is tanulok, illetve játszom az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola Zenekarában. A jövőmet elképzelve zenével szeretnék foglalkozni, célom, hogy továbbfejlesszem a hegedűjátékomat. „Mert zenélni jó.“


Kékesi Borbála – vízilabdázó
Kékesi Borbála vagyok, 2000.06.20-án születtem Egerben. 4 évesen kezdtem sportolni. Miután megtanultam úszni, az Egri Úszó Klub edzéseire jártam, majd versenyeztem a Klub színeiben. Általános iskolába az Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskolába jártam, ahol 8 év alatt számtalan sportversenyen vettem részt, és így ismertem meg a különböző sportágakat. 4. osztályban kezdtem el kézilabdázni. Először a szivacskézilabda mérkőzéseken ismerkedtem a sportággal, majd később már a valódi kézilabda játékot játszottam. Sajnos akkor a korosztályomban nem volt versenyzési lehetőség, így a nálam 3-4 évvel idősebbek között játszottam.
A Diákolimpiákon továbbra is sok sportág versenyein indultam: úszás, sulipóló, kézilabda, duatlon, atlétika.
2013-ban tanulmányi és sporteredményeim alapján Eger város Jó tanulója, jó sportolója kitüntetést kaptam.
Ebben az évben kezdtem el vízilabdázni. Gyerekbajnokságban játszottam, és az év őszétől már helyet kaptam a serdülő csapatban is. 2014-ben felvettek a Szilágyi Erzsébet Gimnázium biológia-kémia tagozatára. 2014-ben a korosztályos válogatott keretébe hívtak be. Ez év őszétől pedig az OB I-es női csapatnak lettem a tagja. Ezzel a csapattal lehettem Magyar Kupa 3. helyezett. 2017-ben tagja voltam az U-17-es Európa bajnoki 3. helyezett csapatnak.
2018-ban jeles rendű érettségi vizsgát tettem. Ekkor már véglegessé vált az elhatározásom, hogy az Egyesült Államokban szeretnék továbbtanulni. 2018 nyarán ösztöndíj ajánlatot kaptam az Arizonai Állami Egyetemtől, ahol 2019 januárjában kezdtem a tanulmányaimat. A tanulás mellett versenyszerűen folytattam a vízilabdát, és megismerhettem az amerikai egyetemi sportot és versenyrendszert.
2019 nyarán az országos ifjúsági bajnokságban, az egri csapat tagjaként 3. helyezett lettem.
Az amerikai évek alatt 2021-ben értük el az egyetemünk vízilabda történetének legnagyobb sikerét, amikor a NCAA bajnoki döntőben a 3. helyen végeztünk.
2022-ben szereztem alapdiplomát üzleti kommunikáció szakon. Hazajöttem és az egri csapatban folytattam a vízilabdát. A 2022-23. bajnoki idényben a Magyar Kupa 3. helyezett és az OB I. bajnokcsapat tagja voltam.
Büszke vagyok arra, hogy egri lakosként és egri sportolóként sikerült az eredményeimmel hozzájárulni városunk sporton keresztül történő elismertségéhez. Mindig az Egri Vízilabda Klub játékosa voltam, és ezekben a színekben sikerült sok szép eredményt elérnem.


Majoros Rózsa – sakkozó
Majoros Rózsa idén érettségizett kitűnő eredménnyel a Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium tanulójaként. Szeptembertől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elsőéves hallgatója közlekedésmérnöki szakon. Óvodás korában kezdett sakkozni, azóta sikert sikerre halmoz. Többszörös országos bajnok, négyszeres országos diákolimpiai bajnok, valamint korosztályos Európa-bajnoki ezüstérmes, kétszeres bronzérmes és többször ért el pontszerző helyezést is. Ezen felül egyszer a Korosztályos Európai Uniós Bajnokságon a dobogó legfelső fokára állhatott. Jelenleg az egyetem mellett továbbra is indul versenyeken, illetve országos versenybíróként is tevékenykedik a korosztályos bajnokságokon. Igazi csapatember, csapatai mindig számíthatnak rá. Az Egri SRSK-ban játszik, illetve a tavalyi idényben vendégjátékosként a zalaegerszegi Csuti Antal Sport Klub ifjúsági és női játékosaként az NB I.-ben második helyén végzett, a csapat meghatározó egyénisége az idei szezonban is. Az élsport mellett mindig fontos volt számára a tanulás, a középiskolában mind a négy év során kitűnő bizonyítványt tudott hazavinni. Kiemelendő a nyelvek iránti szeretete, angolból felsőfokú, németből pedig középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, jelenleg oroszul tanul. Több ízben nyerte el a Magyarország Jó Tanulója, Jó Sportolója címet, valamint az Eger Város Jó Tanulója, Jó Sportolója megtisztelő elismerésben is részesülhetett. Kétszer a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjban részesült. 2023 júniusában a Magyarország Tehetsége díjat a Stefánia Palotában vehette át Maruzsa Zoltán államtitkártól.


Különdíj

Cseh András és kedves felesége, Csöpi a 2023. évi Eger Csillaga Különdíjának jelöltje.
Mintegy 6 évtizeden át tevékenykedtek, szolgálva Eger idegenforgalmát; a vendéglátó szakmában országos, sőt nemzetközi hírnévre tettek szert. Pályájukat a Hungarhotels Egri Önálló egységében kezdték, Bandi Bácsi a Park Szálló éttermében dolgozott vezető beosztásban, Csöpi éveken át a Drinkbárt vezette, majd 17 évig a Dobos Cukrászdát irányította és szerzett szakmai tekintélyt.
A Hotel Senator-Házat több, mint 30 esztendőn át, 1992-től a Cseh házaspár vezette (az épületet az önkormányzat 1993-ban vásárolta meg.) Munkájuk nyomán a Senator 2019. elején civil kezdeményezésre bekerült az Eger Települési Értéktárba.
Az értéktárba történt felvétel indokaiból idézünk:
„A Senator-Ház szellemiségével őrzi a város lelkületét, régi bútoraival, a XVIII- XIX. század tárgyi emlékeivel szinte már múzeumnak számít, melyeket a Senator-Házban bemutatkozó művészek felajánlott alkotásai, az elmúlt száz év Egert ábrázoló és egri vonatkozású térképei egészítenek ki.”
A Hotel Senator-Ház nemzetközileg is elismert szállodává vált, boltíves termeivel, nyáron hangulatos teraszával, nemzetközi és hazai ízeivel vált az egri vendéglátás kuriózumává. Itt hozták létre az első Dobó téri teraszt, az első téli-kertet és a Senator-Ház nyitotta a városban az első adventi sátrat 1995-ben. A ház az Egri Bikavér ünnep egyik elindítója. A szakmai különlegességek (hagyományos, nemzetközi, borvacsora estek, a különlegesen finom forralt borok) mellett számos kulturális élménnyel tették emlékezetessé az egriek és az Egerbe látogatók programjait. Itt indultak először az élő zenés nyári estek, képzőművészeti kiállítások, irodalmi estek és nem utolsó sorban a már 21 éve nagy sikernek örvendő Strauss-est. A Senator-Ház tehát a város idegenforgalmának ikonikus helye, amely a vendéglátás magas színvonala mellett maradandó kulturális és társadalmi értékeket teremtett.
Mindez a Cseh házaspár elhivatottságát, város-szeretetét és igényes munkáját dicséri.
Eger önkormányzata a korábbi években többször is elismerte kivételes teljesítményüket. Cseh Andrásné 2014. augusztus 20. alkalmából részesült “Pro Agria” szakmai díjban a turizmus területén végzett munkáért. Cseh András és Cseh Andrásné részére kiemelkedő gazdasági teljesítménye alapján adományozott “Pro Agria” szakmai díjat a testület egy 2018. decemberi döntésével.
Tiszteletre méltó életpályájuk alapján javasoljuk az Eger Csillaga Különdíjat Cseh Andrásnénak és Cseh Andrásnak.

Támogatta: