Egri Kvaterka Giró-Szász Andrással

Az Egri Lokálpatrióta Egylet meghívására Egerben tartott előadást Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója. Az “Egri Kvaterka” szerdai rendezvényén az ismert politológus, és politikai elemző a 2010-es választási esélyekről beszélt az egri Keresztény Ifjúsági Klubban.

Habis László polgármester köszöntőjében röviden bemutatta vendégét, Giró-Szász Andrást, majd arról beszélt, hogy miért érezte szükségét annak, hogy induljon a 2010-es országgyűlési választásokon. Mint fogalmazott, polgármesterként szomorúan tapasztalta, hogy megfelelő kormányzati támogatás nélkül – ami nem feltétlenül pénz, hanem adott esetben jó szándék – nem lehet sokat tenni a városért. Úgy véli, a mostani kormányzat részéről ez a szándék hiányzik. Ez megerősítette benne, hogy a kormányváltás elengedhetetlen, és ezért vállalkozott az új feladatra.

Giró-Szász András előadásában kifejtette, hogy nem az a tétje, a mostani választásnak, hogy tud-e nyerni a polgári oldal, hanem az, hogy milyen mértékű felhatalmazást kap. A választási esélyeket latolgatva azt hangsúlyozta, hogy ma a polgári oldal kivételével egyik pártnak, vagy pártszövetségnek sincs akkora támogatottsága, hogy kormányozni tudjon, ezért könnyen ígérgetnek, mert később úgysem kérhetik számon rajtuk. Az elmúlt 8 évben rendkívül mélyre süllyedt az ország, amelyből ki kell tudni vezetni, bármennyire is nehéz lesz. A politikai elemző aláhúzta: fontos, hogy mindenki menjen el szavazni, mert ellenkező esetben Edmund Burke angol író, politikus megállapítása fog bekövetkezni, miszerint: “A gonosz győzelméhez csupán annyi is elég, hogy a jók tétlenek maradjanak.”