Fejlődés új közösségi terekkel, rendhagyó téli séta

A belváros rekonstrukciójával új közösségi tereket szeretnénk létrehozni – mondta Habis László polgármester a városháza dísztermében rendezett rendhagyó “téli sétán”.

A város vezetője prezentációban mutatta be az érdeklődő egri lakosoknak a belváros rekonstrukciós terveit. A funkcióbővítő rekonstrukció a vártól nyugatra eső, a Minarettől a Piaccsarnokig, a Barátok templomáig, valamint a várfeljáróig terjedő, négyzet alakú terület legfontosabb műemlékeit érinti majd.

A tervek szerint a Dobó teret úgy alakítják át, hogy dísztér és rendezvénytér feladatának is eleget tegyen, rendbe hozzák a városháza udvari valamint a Minorita templom teljes homlokzatát, ez utóbbi egyik tornyába liftet szerelnek. Felújítják a belváros közterületein a járófelületeket, megszüntetik a Dobó tér környékén található felszíni parkolókat, helyettük többszintes parkolóházat építenek a piac mellett.

A funkcióbővítő rekonstrukció eredményeképpen új híd épül majd a patak fölé a Kis Zsinagógnál, sétáló zónát alakítanak ki a Szúnyog közben, valamint rendbehozzák a városképi sebeket, a Bartakovics Béla Közösségi Ház, az Irgalmas kápolna, a Kálvin Ház és a Senátor Ház homlokzatát.

Habis László úgy fogalmazott: azért is fontos, hogy a belváros vonzóképessége erősödjék, mert ez a terület nem csak az itt élőké, hanem minden egrié, sőt Magyarország egyik ékszerdoboza lehet. A kapcsolódó fejlesztésekkel újjáéled a gyönyörű egri belváros.

(TV Eger)