Filmvetítés a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján

Az Országgyűlés 2000. június 16-án hatályba lépett határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította.
1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. A mentelmi jogától megfosztott képviselő hozzávetőleg kilenc évet töltött börtönökben és munkatáborokban.

A politikus emblematikus letartóztatása az első állomása volt annak a folyamatnak, amely során a kommunista párt az ellenszegülők kiiktatásával a totális egypárti diktatúra kiépítése felé haladt.

A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Közép-Európában a számuk eléri az 1 millió főt. Jóval többre tehető azonban azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított.

Február 25-én, az Egri Lokálpatrióta Egyletnek köszönhetően, felidézzük mindazok emlékét, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott.

2022. február 25-én, pénteken, 10 órától és 15 óra 30 perctől a Cinema Agria moziban (Agria Pláza Eger, Törvényház u. 4.) ingyenesen tekinthető meg az emléknaphoz kapcsolódó témájú film, a Magyar Passió, Eperjes Károly főszereplésével.

Az 1950-ben játszódó film történetében Leopold atya azért küzd szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban a ferences rendet ismét felvirágoztassa. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben, még a háborúban elrejtett kegytárgyaikat is visszakaphatták. Ez a békés állapot azonban nem tart sokáig.

Ajánlom mindenkinek, aki teheti, tekintse meg ezt a filmet, így emlékezve a kommunista diktatúra áldozataira.

Jegyek az alábbi linken foglalhatóak: https://egermozi.hu/film/magyar-passio-178